miljöbeskrivning – Bröderna Lejonhjärta – skapa inre bilder

En stor del av lektionerna i svenska ägnas för tillfället år berättande texter. Efter att ha lärt oss om en sådan texts språkliga uppbyggnad har vi kommit in på språkliga drag och typiska kännetecken. Just nu fokuserar vi på miljöbeskrivningar. En miljöbeskrivning hjälper oss att skapa inre bilder när vi läser. Den får oss att se, höra, känna, lukta och smaka på miljön som karaktärerna befinner sig i och där händelserna utspelas.

Idag läste vi ett utdrag ur Bröderna Lejonhjärta. Skorpan har kommit till Nagijala och har återförenats med sin bror Jonatan. Han får se Körsbärsdalen och stället där han ska bo och vi får följa med i Astrids Lindgrens beskrivning.

Vi upptäckte att författaren använde sig av sinnen vid miljöbeskrivningen. Syn, hörsel, lukt, känsel (känsla) och smak fanns med. När vi hade diskuterat texten var det dags att börja måla. Måla miljöbeskrivningen utifrån de inre bilder vi skapat utifrån texten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *